Waardering, is dat echt zo belangrijk voor je werknemers?

Waardering, het is makkelijk te geven en de positieve effecten op de werknemers zijn groot. Toch vergeten en onderschatten (behalve in de coronatijd) werkgevers dit vaak. En dat is jammer.

 

Uit onderzoek van de TNS Nipo blijkt dat de meeste werkgevers de impact van het geven van waardering en complimenten onderschatten. Zij denken dat de grootste drijfveer de arbeidsomstandigheden, met name het salaris van medewerkers is. Dit blijk juist in tegendeel. De belangrijkste drijfveer blijkt waardering te zijn. De arbeidsomstandigheden zit niet eens in de top 3.

 

Om je als mens te kunnen ontplooier heb je autonomie, competentie en verbondenheid nodig zegt Ernst Bohlmeijer, hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering aan de universiteit Twente. Die drie behoeften komen allemaal samen in een compliment oftewel, waardering. 

 

Wist je dat tevreden en betrokken werknemers 17 procent meer productief zijn en voor meer dan 10% extra tevreden klanten zorgen? Ook zijn zij minder vaak ziek op het werk en zullen niet zo snel op zoek gaan naar een andere baan.  Deze cijfers zijn uit een onderzoek van onderzoeksbureau Gallup.

 

Kortom, waardering is erg belangrijk!

 

Maar hoe doe je dat dan? Wij leggen hieronder een aantal makkelijke toepasbare waardering mogelijkheden uit:

 

  1. Positieve woorden: een simpel complimentje geven, op een post-it schrijven of in een mailtje, het kan allemaal. 

  2. Fysieke aanraking: een schouderklopje of een high-five geeft de ander al een gevoel van waardering.

  3. Een Cadeautje: een klein presentje, op een onverwacht moment voelt het als een oprechte uiting van waardering.

 

 

 

Bron: Sprout | https://www.sprout.nl/artikel/relaties-versterken/dit-doet-waardering-met-je-werknemers

Afbeelding7.png